Tuesday, 18 December 2012

Asam Laksa

Hari nie nak bagi resepi Asam Laksa.Resepi nie dari my mom yang sekarang duduk kat kampung jaga nenek eka yang dah uzur.Nenek memang tak nak orang lain jaga selain mak.So nak tak nak mak kena berkorban jauh dari kami adik beradik kat Kuala Lumpur nie.Kadang-kadang rindu nak makan masakan mak...rindu sangat2.. so nak resepi call jer mak yang kat Jasin Melaka.Selalunya sekali cuba resepi mak nie alhamdulillah me
njadi.Sape2 nak cuba boleh ler.

Bahan-Bahan

Untuk Kuah Laksa
Bawang putih 4 ulas
Bawang Merah 3 biji (Besar)
Halia (sebesar 2 inci)
Lengkuas (sebesar 1 inci)
Cili kering yang di blender (10 tangkai)
Belacan 1 sudu makan
#blender semua bahan-bahan diatas
4 ekor ikan sardin/kembung (direbus)
Air rebusan ikan guna untuk blender tulang ikan(blender sampai tulang hancur)
Asingkan isi ikan dengan tulang (isi ikan dihancurkan)
Asam Jawa 3 cubit (anggaran 3 sudu mkn)
4 cawan air (untuk asam jawa)
Asam Keping
2 Batang Bunga Kantan
Daun Kesom (ikut suka masing)
2 Batang Serai (diketuk)
Garam (secukup rasa)
Ajinamoto (sikit)

Bahan-Bahan Lain untuk di makan dgn laksa
Mee laksa
Timun dipotong halus
Salad dipotong kecil
Cili Merah dipotong kecil
Bawang Merah dihiris halus
Telur Rebus
Limau Kasturi (kalau nak tambah masam masa makan)

Cara-Cara
Masukkan bahan-bahan yang diblender tadi dlam periuk.Kemudian masukkan air rebusan tulang ikan yang diblender tadi (tapis) dan masuk isi ikan yang dihancurkan tadi.Masuk air asam jawa dan serai yang diketuk tadi.Kemudian masukan asam keping,serai,daun kesom dan bunga kantan.Biarkan bahan-bahan tadi masak.Bila kuah sudah masak masukkan garam dan ajinamoto secukup rasa.
Siap untuk dihidang dengan timun,salad,cili,bawang merah,telur rebus han limau kasturi.

Selamat mencuba..


     



.

No comments:

Post a Comment