Saturday 15 December 2012

Resepi Pegedil atau Begedil daging

Saja nak kongsi resepi nie... 1st time buat xikut resepi mane2 pun..ikut rasa je...alhamdulillah jadi..husband pun suka sgt2.. so sape2 nak cuba cara eka blh ikut resepi eka nie..selamat mencuba semua.

Bahan-bahan

Daging ikut suka nak byk mane (eka kisar sendiri tapi kalau nak beli yg dah siap pun boleh jgk)
4 biji kentang (dipotong Dadu)
1 bawang merah (besar)
Daun Sup
Daun Bawang
Garam
Serbuk Lada Hitam
2 biji telur
Minyak masak


Cara-cara

Rebus daging yg sudah dikisar dgn sedikit garam.Kemudian Rebus kentang dalam periuk yg lain dgn sedikit garam jugak.Biarkan daging dan kentang empuk.Potong bawang merah, daun sup dan daun bawang kecil2.Lenyek kentang yg sudah empuk tadi.(Jangan Buang air rebusan kentang tadi)Masuk kan bawang merah daun sup dan daun bawang kedalam rebusan air kentang tadi.Biarkan seketika sehingga bahan2 tadi layu.Kemudian tos kan bahan2 tadi.Masukkan kedalam kentang bahan2 yg di tos tadi.Tos Daging yg direbus tadi.Kemudian masukkan daging kedalam kentang dgn bahan2 yg lain.Masuk sedikit garam dan serbuk lada hitam.Gaul semua bahan2 tadi sehingga serata.Kemudian boleh bentukkan pegedil@begedil tadi.Pukul telur utk kulit pegedil@begedil.Panaskan minyak masak.Pegedil@begedil yg dibentuk tadi celup didalam telur yg dipukul tadi dan terus masuk dalam minyak yg dipanaskan tadi.Goreng kedua-dua bahagian pegedil@begedil tadi.Angkat Pegedil@begedil tadi bila sudah masak.Sedia dihidang.















No comments:

Post a Comment